V Budatínskom hrade predstavia modelovanie z papiera

15.11.2023 Žilina

Žilina 14. novembra (TASR) – Na modelovanie z papiera je zamerané podujatie zo série Múzeum pre vás, ktoré sa uskutoční vo štvrtok (16. 11.) v Budatínskom hrade v Žiline. Podľa hovorkyne Považského múzea v Žiline Magdalény Lackovej si môžu záujemcovia o papierové modelárstvo vyskúšať vytvoriť pod dozorom skúsených modelárov jednoduché trojrozmerné diela.

Doplnila, že podujatie je vhodné pre úplných začiatočníkov i tých, ktorí už s modelárstvom majú nejaké skúsenosti. "Papierové modely majú niekoľko úrovní náročnosti od jednoduchých škatuliek, tzv. miniboxov až po náročné diela s niekoľkými stovkami dielov," vysvetlil historik dopravy Peter Šimko.

Vystrihovačky, z ktorých sa dá zhotoviť model, sa dajú podľa neho kúpiť v špecializovaných predajniach a e-shopoch, alebo sú voľne dostupné na internete. "Potom nasleduje vystrihovanie a iné činnosti podľa návodu. Skúsenejší modelári uvidia techniky ako ohýbanie, ryhovanie a vyrezávanie dielov či retušovanie. Okrem toho modelári zistia, aké pomôcky sa dajú využiť pri práci. Jednoduché vystrihovačky automobilov či zvieratiek budú zabezpečené. V prípade, že si modelár donesie vlastné, poradíme mu s postupom práce," priblížil.

Podotkol, že v minulosti sa na takejto aktivite zúčastnili aj rodičia s deťmi. "Aj keď sa dnes v modelárstve objavujú nové technológie ako 3D tlač, veríme, že nezanikne ani papierové modelárstvo ako voľnočasová aktivita. A aj na tomto podujatí objavíme ďalších zručných modelárov," uzavrel Šimko.
 

Vyberte región